Sunday, 7 September 2014

Bottom @ Pancingan Dasar


Pancingan dasar merupakan salah satu dari pelbagai jenis kaedah pancingan yang selalu dipraktikan bagi pemancing. Ini kerana ia tidak memerlukan kerahan tenaga yang banyak dari pemancing berbanding jigging dan popping..Kita hanya menunggu cagutan ikan didasar.Ikan karangan seperti ikan kerapu, jenahak, merah, bayan, kaci selalu menjadi menjadi target pemancing yang mengunakan kaedah ini.

Sebelum ini, koyan atau Multipiler @Drum menjadi pilihan kaki bottom ni, tetapi dengan peralihan masa kini mesin Electrik (Bangla) menjadi pilihan kaki bottom kini. selain memudahkan pemancing memeriksa umpan tanpa karauan manual, kini mesin bangla ni juga dilengkapi dengan jigging setting dan remote control. Hanya menekan satu butang karauan selaju 200m per minit dapat dilakukan dengan mudah.

Ikan kertang yang terjerat dengan kaedah bottom berumpankan isi ikan tuna.
Tidak menjadi masalah lagi bagi penggunaan pelbagai saiz batu mengikut kesesuaian arus. Dari sekecilnya sehingga saiz 32 yang menjadi igauan ngeri pemancing.

Pancing di"Clam" kemas di tepi bot bagi mengelakkan set terjatuh kelaut, banyak kejadian set pancing menjadi tukun akibat ia tidak ditambat dengan kemas pada bot. Rod holder menjadi satu keperluan yang penting sekiranya pemancing menggunakan kaedah ini.
Kaedah ni amat berkesan ketika ikan sedang Frenzy makan didasar.

Pemancing hanya perlu mengawal kelajuan dan kekuatan drag sekiranya ikan mengenai mata pancing, selebihnya diuruskan oleh Bangla tadi. Bagi keberkesanan kaeadah memancing ni, penggunaan umpan yang baik seperti sotong hidup dan ikan segar amatlah digalakkan. ini dapat menjerat ikan keluar dari tempan persembunyian bagi membaham umpan yang dihidangkan.

Asik melihat rod yang melengkung ketika ikan mengenai mata pancing

Kelebihan Kaedah pancingan dasar menggunakan "Bangla" ni.
  • Tidak memenatkan terutama memeriksa umpan didasar.
  • Amat praktikan memancing di perairan kedalaman yang melebihi 100m.
  • Dapat memberi respon yang cepat terutama ikan sedang frenzy didasar.
  • Tidak berkira-kira menggunakan batu ladung bersaiz 32 dan keatas jika diperlukan
Kekurangan Kaedah pancingan dasar menggunakan "Bangla" ni.
  • Hilang feel menaikan ikan menggunakan kutrat 4 kerat.
  • Terpaksa memikul bateri kereta. ui penat tu.
  • Kos membeli yang melebihi ribuan ringgit.
  • Kerosakan sistem mekanikal ketika dilaut, nasib badan.

Sumber


More Fishing Stories:  http://Gofishtalk.com

1 comment: