Friday, 12 December 2014

Saturday, 6 December 2014

El Dorado @ Belitung

Jenis Ikan – El Dorado @ Belitung

 
 
 
 
 
 
 
Lama dah aku tak baca Reel Tales. Aku rasa dua tiga kali dah aku jumpa artikel dlm The Star tp mcm malas nak baca. Balik kerja td, ada The Star kat depan TV, selak selak bukak aku jumpa Reel Tales cerita pasai ikan ni. Nampak mcm nama latin, tp ikan kat Malaysia. Ikan yg aku  cerita tu ialah  ikan belitung atau nama glamernya El Dorado. Specis ini di anggap specis yg pelik dan biasanya di jumpai di sekitar perairan Rompin. Kaler ikan ni agak berbeza dengan specis yg lain dengan kombinasi kaler kaler seperti hijau, oren dan bright blue. Daya pecutan ikan ini yg kuat ketika menyentap umpan menjadikan ikan ini salah satu game fish yg menarik utk dicuba. Refer dengan kaki kaki yg pernah mendaratkan ikan ni, depa kata isi tak sedap. Jgn tanya aku pulak. Tak dak pengalaman la. 
Referance
a. Gambar ikan belitong aku ambik dari sini.
b. Gambag bro yg tgh posing macho dengan dorado aku cilok kat sini.Aku rasa artikel yg sama pernah keluar dalam majalah pancing tak lama dulu.
c. Reel Tales The Star 18 Feature khamis 31 May 2012 with “search for El Dorado is over. 


Sumber

More Fishing Stories:  http://Gofishtalk.com

Majalah Umpan Edisi Disember 2014

Edisi Disember 2014: Badong VS Sebarau Lubuk Panjang

hiasan

 
Henjutan padu yang disangka ikan kelah menyambar sesudu, rupa-rupanya dari sang badong yang menyambar sesudu. Memang teruja melihatkan saiz sebarau besar di depan mata. Selepas berhempas pulas bertarung, akhirnya badong bersaiz 5.8 kg berjaya ditewaskan. Bro, anda memang kena tahu cerita ni. Jom, baca!
 
 WACANA: LUBUK AKU BUKAN UNTUK DIKONGSI
Apa cerita pula ni? Takkan nak ‘makan’ seorang bro? Ikuti kupasan topik ini dalam ruangan Wacana kali ini.
 
FOTOGRAFI: PERKARA PATUT TAHU SEWAKTU MENGAMBIL GAMBAR POTRET 
Mantapkan lagi skil ambil gambar potret dengan tip kali ini. Banyak lagi yang perlu anda ketahui tentang seni fotografi.
 
TERBAEEKK!: KENALI SIAKAP MERAH, SI PENJAGA KAWASAN MUARA
Ohhhhhh, memang layan. Kena tahu lebih banyak tentang sang siakap merah. Baru ada ilmu nak tundukkan si penjaga muara yang hebat ini!
 
NGOLAM: KELESTARIAN KOLAM SAFIRUS
Seronok ke memancing di sini? Ayuh, ketahui apa yang menarik dengan kolam memancing ini. Mana tahu ia jadi lokasi anda yang seterusnya?
 
Antara kandungan lain yang terdapat di dalam majalah Umpan edisi Disember 2014 adalah Jadual pasang Surut, Umpan 101- Umpan Lilit Sotong, Trip 50LB – Trip Sehari Semalam Sungai Besar, Gear Ratio – Selamatkah Anda Ketika Memakai Jaket Keseleamatan dan banyak lagi. Dapatkan segera!
 
Jom follow media sosial kami di :
Facebook : www.facebook.com/Majalah-Umpan
Instagram : @majalahumpan
Twitter : @UmpanOnline             
Youtube : majalah umpan

Sumber 
 
More Fishing Stories:  http://Gofishtalk.com

Fishing Competition

Wednesday, 3 December 2014

Boat Building Tips

By: Peter Frank
To get a good boat, you must first start with a good design. Fortunately, or unfortunately, the collection of designs available is immense.
In years gone by, choosing a boat design to build was limited to what you could get your hands on through local boat yards or designers. With the Internet, the whole world plus a huge archive of older designs is now at your finger tips.

No longer do you have to spend $20 to see small plans so you could decide if it was what you truly wanted to build. These days, a few hours on the Net, and you have probably more information than you need. As a matter of fact, you could end up with information overload.

My best advice is first, decide on the basic concept. Do you want a small day sailer, ocean going mono hull, live aboard catamaran or car topper. Is your family truly interested in going boating with you, or are you just assuming? Ask yourself a lot of questions first.

My first boat was a 6ft dinghy I built while still at school. This was built out of cedar so it was really light, and I could pull it behind my bicycle on its own trailer. This was used for a number of years on the river near my home.

My last boat was a 31 ft ocean going yacht. I had this moored over 100 miles from my home. In retrospect, I got far more use and more fun from my 6 ft dinghy. This backs up my thoughts at the start. Do some serious thinking before making your choice of what to build.

Remember, all you need is some basic woodworking tools, some experience and some patience. The building of your own boat is a challenge, but if you meet it, the reward is the deep satisfaction of a self-made life afloat.

Author Bio
Staff writer at build-20-boats.info - Boat building site strictly for enthusiasts, with informative articles updated regularly 


Article Source: http://www.ArticleGeek.com - Free Website Content