Monday, 25 August 2014

Rahsia Memancing Di Kelong


Umpan 101Hiasan

Rahsia Memancing Di Kelong
Bila memancing di kelong saja, hasil tangkapan tidak memuaskan. Entah mengapa jadi begitu. Usahlah asyik mengeluh, cuba lakukan post mortem mengapa ia boleh terjadi. Entri kali ini berkongsi panduan tentang persediaan untuk memancing di kawasan kelong.
 
                1.     Reccee kelong
Buat sedikit kajian tentang kelong yang anda ingin pergi. Ini dapat membantu anda untuk mengetahui struktur, kedalaman, dan pelbagai aspek penting yang lain tentang kelong tersebut. Anda juga boleh mengkaji tentang spesies ikan yang ada di situ. Jika ada kaki pancing ‘otai’, anda boleh mendapatkan tip daripada mereka.
 
2.      Waktu yang sesuai
Ketika air bani adalah masa yang sesuai untuk memancing di sini. Waktu itu arus kurang laju dan banyak ikan akan ‘melepak’ di kawasan kelong. Pun begitu, lain kelong, lain kesesuaiannya.
 
               3.     Sedia peralatan yang cukup
               Bawa peralatan memancing yang secukupnya. Sebaiknya, bawalah peralatan spare. Lebih mudah jika berlaku apa-apa yang tidak diingini. Jangan lupa bawa appolo dan tong ikan berserta ais sekali ya!
 
              4.     Bawa bekal makanan
              Sesetengah kelong tidak mempunyai gerai makan. Jadi, bawalah bekalan sendiri. Lebih mudah dan menjimatkan masa.
 
             5.     Tuntut ilmu
             Jangan sekadar buat kajian sendiri, dapatkan nasihat daripada mereka yang arif dengan kawasan kelong tersebut. Cuba cari sebanyak mana petua untuk memancing di situ.
 
              6.     Teknik pelbagai
              Jangan fokus pada pancingan bottom semata-mata. Anda boleh mencuba untuk menggunakan teknik lain seperti drifting, casting, jigging, dan sebagainya mengikut jenis dan kedalaman kelong.
 
              7.     Umpan cukup
              Bawa pelbagai jenis umpan. Mungkin anda perlu menggunakan, mengikut teknik memancing yang berbeza-beza.
 
              8.     Jaga adab
              Walaupun tampak remeh, ia penting. Jaga tingkah laku dan pertuturan semasa berada di kelong. Kita tidak tahu cerita di sebalik kelong yang dikunjungi.
 
              9.     Utamakan kebersihan
              Jangan tinggalkan umpan atau lebihan ikan di kelong. Elakkan juga pembuangan sampah merata-rata. Hargailah alam sekitar kita.
 
            10.   Jaga keselamatan
             Berhati-hati dan kekal fokus ketika memancing. Pastikan anda membawa semua peralatan yang boleh membantu sekiranya terjadi kecemasan.

Sumber 


More Fishing Stories:  http://Gofishtalk.com

No comments:

Post a Comment