Monday, 25 August 2014

Mengenal Dan memilih Mata Kail

FUNGSI DAN ASAS MATA KAIL.

Sebelum ini anda telah diperkenalkan tentang mengenal dan memilih serta jenis-jenis mesin pancing dan joran. Mudah-mudahan anda telah mendapat serba sedikit tip untuk membeli peralatan tersebut. Kali ini, kita akan mengenal serba sedikit tentang mata kail, fungsi dan asasnya. Dipasaran sekarang terdapat ribuan jenis mata pancing yang menunggu untuk digunakan olih pemancing. Malahan untuk satu jenama sahaja, ia mempunyai berbagai bentuk dan berbagai jenis mata kail malahan dilaporkan ada yang memiliki lebih kurang 14,000 ke 16,000 bentuk dan model. Ini belum ditambah dari jenama pengilang lain. Andai kita untuk membicarakan tentang mata kail ini mungkin seminggu pun tak selesai. Jadi mari kita fokuskan secara am sahaja. Untuk pengetahuan anda sebenarnya,ribuan mata kail yang dicipta adalah modifikasi dari hanya 5 jenis mata kail asas.


Untuk mengenali asas rekabentuk mata kail mari kita pelajari serba sedikit fungsi sebenar mata kail. Ia terbahagi kepada beberap bahagian seperti;

1. Lubang / telinga ( eye )
2. Teras (shank).
3. Luyut ( bend ).
4. Tusuk / tahap penembusan ( bite )
5. Lembing ( spear )
6. Jurang ( gap )
7. Leher ( throut )
8. Mata hujung ( point )
9. Cangkuk ( barb )

1. MATA TIGA ( TREBLE HOOKS )
Mata kail jenis ini dari gabungan 3 mata kail dijadikan satu. Ia biasanya dipasang pada umpan tiruan seperti gewang, jig, popper dan sebagainya. Kelemahannya, ia mampu dikunyah olih rahang ikan yang kuat. Anda bolih mengujinya dengan melakukan demonstrasi seperti berikut,....letakkan mata mata 3 tersebut dipermukaan yang keras dan jatuhkan keatas sesuatu benda yang keras contohnya seperti buku atau benda yang berat. Anda harus berhati-hati melakukannya, jika tersilap teknik ia bolih mendatangkan kecederaan yang serius kepada anda. Walaupun ia agak rapuh tetapi ia bolih bertukar kepada pelbagai jenis kekuatan ekstra mata 3 seperti kekuatan 3x, 4x, 5x.

2. MATA DUA ( DOUBLE HOOKS )


Mata 2 juga biasanya digunakan untuk umpan tiruan seperti mata 3 tadi. Ia mempunyai 2 mata sahaja dan kelebihannya ia agak keras dan sukar untuk ikan yang mempunyai rahang yang kuat. Mata jenis ini kebanyakan hanya dijual di luar negara dan di Malaysia ini ia begitu sukar untuk diperolihi lantaran kurang sambutan.


3. MATA O'SHSUGHNESSY.
Mata jenis ini memiliki teras yang panjang tetapi berleher pendek, jurang yang rapat dan lembing yang pendek.Ia sangat sesuai digunakan untuk memerangkap ikan yang suka menggetu umpan ( ikan yang menggetu gemar mencuri umpan secara perlahan dengan mengigit sedikit demi sedikit umpan. Anda akan menyentap joran bila terasa getuan yang kuat dan kebiasaannya ikan akan terlepas. Anda hanya akan mengarau mata yang telah kosong. Namun begitu anda akan sentiasa merasa renggutan umpan dimakan ikan. Jika anda memancing ikan karang yang sederhana saiznya, eloklah anda menggunakan mata kail yang berteras halus kerana bila tersangkut ia mudah lurus dan senang membentuknya semula

4. MATA BIG GAME / TUNDAAN ( TROLLING )


Mata kail jenis ini mempunyai luyut yang lebar, leher yang panjang, tahap penembusan yang jauh dan jurang yang rapat.Ia diperbuat dari besi yang kuat dan tebal, sebab ita penembusannya lebih baik dan teguh dimana luyutnya dapat memberikan tusukan ketulang rahang dengan baik sekali. Ia amat sesuai digunakan untuk kedua-dua jenis umpan samaada umpan hidup, mati atau umpan tiruan contohnya untuk pancingan tundaan ( trolling ).5. MATA LINGKAR ( CIRCLE HOOKS ).
Mata lingkar ini sesuai untuk digunakan bagi umpan yang asli dan sesuai untuk menjerat ikan yang gemar menyambar dan memecut lari atau yang menyambar, menelan dan memecut lari. Mata ini berbentuk hampir bulat dengan hujung matanya yang tajam melengkung kedalam. Ia tidak sesuai untuk jenis ikan yang makannya secara menggetu,juga
tidak sesuai untuk pancingan tunda kecuali menggunakan umpan hidup atau mati. Mengikut kajian penggunaan mata jenis lingkar ini kadar sangkutannya adalah lebih 95%. Apabila ikan menyambar umpan dan melarikannya, perambut dan tali yang tegang akan membawa mata kail kesudut mulut atau tepi rahang ikan. Samaada umpan telah ditelan atau tidak, bahagian jurang mata kail ( gap ) akan tergelincir pada tulang rahang atau sudut mulut ikan. ketegangan yang meningkat akan memaksa mata kail tersangkut dengan baik dan sukar untuk melepaskan diri.

Mata lingkar ini juga amat sesuai untuk jenis ikan yang melompat atau mengelengkan kepala untuk membuang mata kail contohnya ikan siakap. Disamping itu ia juga mat sesuai untuk pancingan tangkap dan lepas kerana mata kail yang tersangkut hanya dirahang. Disamping itu ia juga sesuai untuk pancingan dasar ( bottom fishing ) berbatu.
Sebelum anda menggunakan mata lingkar ini, beberapa perkara perlu anda fahami dan praktikkan;
1. Apabila ikan menyambar umpan JANGAN disentap joran anda, jika
anda melakukannya juga alamat anda akan berputih mata ikan
terlepas. Kerana dengan sentapan, mata kail akan terbuang keluar
dari mulut ikan.
2. Ketika mencangkuk umpan jangan ditutup bahagian jurang dan hujung mata, biarkan ia terdedah kerana bila ikan melarikan umpan secara sendirinya mata itu akan tergelincir dan melekat di rahang ikan.
3. Untuk pancingan tangkap dan lepas mata lingkar ini tidak perlu diasah.
4. Jika anda memancing ikan jenahak jangan anda mengunci tegangan mesin anda terlalu ketat, disamping itu anda jangan leka untuk memerhatikan joran anda. Jika tidak anda akan berputih mata jika joran anda terbang kedalam laut atau kolam pancingan bersama ikan tersebut.

Sumber

No comments:

Post a Comment