Thursday, 17 July 2014

Rendang Pedas Ikan Pari


Rendang_pedas_ikan_pari
Variasi rendang pedas Perak.

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
  • 1 kg ikan pari - dipotong2 (boleh juga guna ikan kayu @ ikan tongkol)
  • 10 biji cili kering (*)
  • 2 inci halia (*)
  • 3 batang serai - dihiris (*)
  • 5 ulas bawang merah - dihiris
  • 1 liter santan - kurangkan jika terlalu banyak
  • 2 keping asam keping / asam gelugor
  • 1 helai daun kunyit bersaiz sederhana - dihiris halus2
  • 2 cawan kelapa parut
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
  • Sedikit serbuk kunyit
  • *** Jika gunakan kunyit hidup, kisar bersama bahan2 bertanda (*)

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda (*) hingga halus. Kemudian masukkan kelapa parut dan kisar lagi tetapi jangan sampai hancur. Tambah air jika perlu atau boleh gunakan santan.
  2. Masukkan bawang merah yang telah dihiris, bahan2 yang telah dikisar halus, serbuk kunyit dan juga santan ke dalam kuali.
  3. Masak di atas api yang sederhana hingga mendidih dan kuahnya berkurangan sedikit.
  4. Kemudian masukkan ikan pari dan asam keping. Masukkan juga garam dan perasa secukupnya.
  5. Masak sehingga kering tetapi jangan dikacau terlalu kuat kerana ikan akan hancur.
  6. Taburkan hirisan daun kunyit dan kacau sehingga rata.
  7. *** Tujuan tunggu hingga kuah berkurangan dan baru dimasukkan ikan ialah supaya ikan tidak dimasak terlalu lama di dalam kuah. Ini akan membuatkan ikan hancur.
  8. *** Saya punya rendang ni tak sempat nak bubuh daun kunyit sebab kehabisan daun kunyit. 

Sumber

1 comment:

  1. Ambil jackpot jutaan rupiahmu disini hanya dengan 25ribu, Menang nya Gampang Banget
    dapatkan bonus 30% pertama deposit
    Agen Poker Terbesar Terpercaya
    Agen Poker Online Situs Resmi
    Poker Online Uang Asli
    Cara Dapat Uang Dengan Cepat
    Bandar Ceme Gampang Menang
    info lebih lanjut hubungi whatsapp +6283873755078

    ReplyDelete