Wednesday, 2 July 2014

KOLAM PANCING & RESORT SG. INKI, KALUMPANG, HULU SELANGOR


 
Pernahkah anda terfikir untuk berkunjung ke sebuah kolam air tawar, air masin atau udang yang keadaan dan suasananya bertaraf mewah, Kali ini saya membawa anda mengunjungi sebuah kolam pancing air tawar dan taman rekreasi yang anda sendiri boleh menilainya..
Kolam Pancing Permata Bonda.Atas dasar inginkan satu perubahan dalam dunia pancing. Pengusaha kolam ini, En Raduan dengan berani mempertaruhkan modal hampir 3 juta ringgit untuk satu pembaharuan dan kepuasan dalam dunia pancingan kolam air tawar. Tanah ini yang pada asalnya hanyalah sebuah dusun buah-buahan dilereng bukit yang mempunyai sumber air sungai pergunungan, kini merupakan sebuah kolam pancing & restoran yang begitu indah. Mungkin ada yang berpendapat ia adalah perkara yang tak logik akal atau kerja gila tapi itulah hakikatnya. Pertama kali menjejakkan kaki ke sini saya dapat rasakan satu perasaan yang begitu indah dan tenang. Ianya tidak pernah saya rasakan sewaktu kunjungan saya ke kolam-kolam pancing sebelum ini. Memang berlainan sekali. Biasanya, sebut sahaja kolam pancing, berlegar difikiran saya bunyi kipas air, tempat pancing yang berbau ikan, dedak atau bau tandas yang kurang menyenangkan sememangnya sudah sinonim dengan mana-mana kolam pancing. Ternyata sangkaan saya meleset sama sekali. Begitu teruja saya dibuatnya.

Kolam yang baru 4 bulan beroperasi ini mempertaruhkan ikan kelah sebagai ikan buruan utama disamping ikan-ikan lain seperti patin, rohu, pacu dan tongsan. Dengan keluasan tanah 4 ¾ hektar, kolam yang mempunyai 5000 kaki persegi dan kedalam purata 14 kaki ini memenuhi segala kriteria yang diperlukan untuk sebuah kafe yang berkonsepkan ala kampung. Kafeteria ini juga menyediakan masakan barat, BBQ dan kampung. Jika anda berkunjung di kafe ini, anda akan berpeluang melihat pemandangan kolam pancing dari atas. Ini kerana kafeterianya terletak di atas bukit dan pemandangannya begitu memukau. Bukan itu sahaja, kolam ini turut menyediakan sebuah stage untuk menghiburkan pemancing dengan “ live band ” disamping khidmat kateringnya untuk majlis-majlis seperti perkahwinan dan hari keluarga.

Selalunya ikan-ikan yang baru ditambah stok memerlukan sekurang 3 hingga 5 hari untuk “ buka mulut “ atau menjamah umpan. Tapi Ikan-ikan disini pula tidak memerlukan masa yang lama kerana bantuan oksigen dan kebersihan airnya yang datang dari sungai pergunungan membantu memulihkan dan mencergaskan ikan-ikan semula walaupun tanpa menggunakan bantuan kipas. Kelebihan ikan-ikan sebegini ialah tahap kualiti rasa isinya sama seperti ikan-ikan di sungai pergunungan. Saya yang pada mulanya kurang mempercayai tentang kenyataan tersebut diberi peluang merasai keenakan dan kebersihan ikan-ikannya. Sebagai membuktikannya, kami disajikan ikan tongsan sisik halus yang dimasak tiga rasa. Ikan yang memang sinonim dengan rasa hanyir dan mempunyai darah yang banyak hingga sebelum ini saya tidak terniat sedikit pun untuk menjamah isinya. Tapi apa yang dapat saya nyatakan selepas merasainya, sedikit pun tiada rasa hanyir walaupun penyediaan ikan tersebut tidak menggunakan asam limau yang kerap digunakan sepertimana ikan-ikan air tawar yang lain.

Di sini, yuran yang dikenakan mengikut hari dan waktu. Jika ingin memancing dari Isnin hingga Jumaat sebanyak RM 28.00 dikenakan dan bagi Sabtu / Ahad sebanyak RM 30.00, tambahan RM 2.00 bagi yang ingin mendaftar Jackpot. Pemancing lewat malam juga disediakan pakej iaitu RM 45.00 bermula 12.00 tengah malam hingga 7.00 pagi. Bagi yang tidak membawa set pancing, anda bolehlah menyewanya dengan bayaran RM 5.

Ikan Kelah Kolam.Kita biasa mendengar kebanyakkan kolam air tawar hanya mempertaruhkan ikan seperti siakap, rohu, patin, udang harimau/galah dan sebagainya. Tapi seingat saya, inilah pertama kali kolam bayar yang menyediakan ikan kelah sebagai taruhan pemancing. Sebelum ini ada juga saya dengar tentang pengusaha kolam yang mempertaruhkan ikan kelah tapi kuantitinya amat sedikit dan potensi untuk mendaratkannya amat tipis. Mungkin disebabkan harga ikan kelah jauh lebih tinggi berbanding ikan komersial yang lain, ramai pengusaha tidak berani mengambil risiko.

Jadi, dengan kewujudan kolam ini anda tidak perlu merentasi hutan dan sungai berjam-jam disamping risiko ancaman binatang buas atau kepala air semata-mata untuk merasai tarikan ikan yang dianggap “ lesen air tawar “ ini. Cuma suasananya tidaklah sama seperti anda dihutan. Walau bagaimanapun, sifatnya yang sensitif dan liar tetap ada dengan erti kata lain bukan mudah untuk memancingnya walaupun di kolam pancing. Pada hari pembukaannya, sebanyak 400 ekor ikan kelah bersaiz 1 kilogram hingga 4 kilogram dilepaskan. Kebanyakan ikan-ikan kelah itu dibeli dari beberapa negeri dan diternak sendiri. Mengikut kata pengusaha kolam, sehingga hari lawatan saya hanya lebih kurang 40 ekor saja berjaya dinaikkan oleh pemancing dan ada segelintir yang terlepas ke sungai berhampiran akibat daripada beberapa masalah teknikal

Saya juga diberi peluang untuk menduganya tapi apa yang diberitahu kunjungan kami kurang tepat pada masanya iaitu musim hujan. Menurutnya bahawa ikan-ikan disini kurang menjamah umpan selepas hujan. Mungkin disebabkan airnya yang sejuk menjadikan ikan kurang aktif termasuklah ikan buruan kami iaitu ikan kelah. Saya dimaklumkan oleh pengusaha kolam kekerapan ikan kelah dinaikkan ialah pada waktu malam dimana ia mahukan keadaan sunyi sama seperti keadaan di hutan tanpa sebarang gangguan. Disebabkan tiada sebarang tangkapan untuk diambil gambar, saya diberi peluang menduga sebuah lagi kolam bersaiz kecil yang digunakan sebagai kolam sokongan. Mungkin keluasannya yang kecil dan tidak terlalu dalam, kami berjaya menewaskan beberapa ekor kelah dan tengas. Itu pun terpaksa menggunakan teknik dan taktik sama seperti disungai dimana ia perlu senyap tanpa kelibat manusia disamping memerlukan masa yang agak lama untuk menjamah umpan.

Dari segi umpan pula ia tidak ubah seperti di sungai yang mana buah sawit tetap menjadi pilihan tapi disebabkan pellet makanan ikan telah diajar oleh penternak sejak dari kecil, maka penggunaannya turut mendapat sambutan. Cuma ia kerap diganggu oleh ikan-ikan lain seperti patin dan rohu. Kesimpulan yang boleh saya berikan ialah, walaupun ia diternak dikolam dan sumber makanan utamanya pellet tetapi buah sawit tetap membuka seleranya. Cuma cara ia menyambar umpan mirip kelah liar iaitu seperti ikan lampam mengutil sawit dan terus memyambar lari.

Disebabkan kolam ini tidak membenarkan penggunaan mata rambai. Jadi penggunaan 2 mata kail bersaiz kecil dan bertingkat atau tunggal disarankan tetapi pastikan ia berjenama kerana sifat daya juangnya tetap sama. Dari segi pertarungan dengannya pula saya boleh katakan ia lebih memihak kepada pemancing kerana keadaan kolamnya yang luas dan risiko untuk ikan mengheret ke reba atau kayu terlalu minimum. Yang ada hanyalah beberapa batang tiang konkrit dan pelantar memancing. Disini anda tidak perlu menambat joran, hanya longgarkan sedikit sistem tegangan bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini. Penggunaan set pertengahan atau set kolam dengan kekuatan tali skala 10lb hingga 15lb dengan isian tali sebanyak 100 meter pada gelendung sudah memadai bagi merasai kepuasan bertarung dengan ikan yang digelar “ King Of The River “ ini.

Tetapi gambaran yang dapat saya berikan sewaktu berkunjung ke sini ialah, pemancing yang datang lebih gemar memancing ikan-ikan komersial berbanding ikan kelah. Mungkinkah mereka tidak berani menghadapi risiko seperti menunggu lama, adakah kerana bayaran yuran yang dikenakan, atau hanya mereka yang betul-betul pakar dan taksub memancing kelah berani menyahutnya. Anda bagaimana?

Kalumpang Resort & Training Centre.Bersebelahan Kolam Pancing Permata Bonda, Sebuah kawasan penginapan dan riadah iaitu Kalumpang Resort dan Training Centre menyediakan segala keperluan bagi mereka yang ingin menikmati keindahan dan kedamaian alam semulajadi. Resort yang dimiliki sepenuhnya oleh bumiputera ini telah beroperasi sejak tahun 2005. Ia didirikan didalam kawasan dusun seluas 18 ekar merentasi Sungai Inki. Disini anda berpeluang untuk merasai kesejukan air sungai pergunungan yang juga selamat untuk digunakan oleh semua golongan.

Pelbagai kemudahan yang telah disediakan oleh Kalumpang Resort seperti surau, tandas awam, kolam mandi, kafe dan sebagainya. Selain itu,ia juga sesuai dijadikan pusat latihan bagi jabatan-jabatan kerajaan mahupun swasta kerana kemudahan dewan dan asrama yang lengkap, disamping menyediakan aktiviti kekeluargaan seperti hari keluarga dan perkelahan secara berkumpulan mahupun individu.

Terdapat sebanyak 45 unit chalet dengan pelbagai pilihan mengikut jenis dan bajet anda. Walaupun ia mengekalkan ciri-ciri tradisional tetapi sedikit sentuhan moden seperti kemudahan penghawa dingin dan astro didalam setiap chalet mewujudkan suasana kontemporari. Selain itu terdapat juga 5 unit asrama dimana setiap unit boleh memuatkan seramai 50 orang dan tapak perkhemahannya mampu menempatkan 40 - 50 unit khemah. Jika anda hanya ingin berkelah atau berjalan-jalan bayaran RM 5 dikenakan sebagai caj masuk. Pihak berwajib juga menyediakan tempat perkelahan percuma di bahagian atas namun terhad.

Bagaimana Untuk Kesana.Dengan menggunakan lebuhraya PLUS anda boleh susur keluar Tanjung Malim dan belok ke kanan arah Kuala Kubu Bharu. Anda akan melalui kawasan perkampungan Keliang dan kemudian Kalumpang. Selepas sahaja menemui Masjid disebelah kiri dan Pusat Kesihatan disebelah kanan, belok kanan dan anda akan menemui pekan Kalumpang. Sila ikut papan tanda kearah Kalumpang Resort & Training Centre. Perjalanan dari pekan Kalumpang kira-kira 2 kilometer. Walaupun ajak jauh dari jalan besar dan bandar tapi saya pasti anda akan berkunjung semula. Selamat Memancing!

Sebarang pertanyaan atau tempahan:

Kolam Pancing Permata Bonda
En. Raduan Tel: 019-371 1038 / 014-321 6713

Kalumpang Resort & Training Centre
Tel: 03-6049 1969
Laman Web:
www.kalumpang.com.my

No comments:

Post a Comment