Monday, 3 March 2014

HOBI MEMANCING (FISHING HOBBY)


Kegiatan budak kampung kini juga hobi yang mahal! Aksesori dan peralatan memancing mengalahkan set permainan golf. Kegilaan terhadap aktiviti memancing diambil kesempatan oleh penganjur sah dan penganjur "kaut untung" menerusi pelbagai pertandingan.
 
Sebuah akhbar berbahasa Melayu tempatan menganjurkan grand prix memancing jelajah semenanjung. Kaki-kaci pancing sanggup berbelanja besar untuk menjayakan misi mendaratkan ikan yang paling besar dan paling berat. Kepuasan utama bukan lagi hadiah, tetapi keseronokan menunjukkan bakat luar biasa.

Hadiah yang disediakan memang lumayan, termasuk wang tunai lima angka. Selain itu, pemenang berpeluang membawa balik kereta nasional, atau motosikal berkuasa tinggi. Namun, pemenang sebenar ialah penganjur kerana berjaya memungut yuran penyertaan mencecah RM50k, sedangkan nilai hadiah dan kos penganjuran sekitar RM40k.
Detik yang paling mengujakan kaki pancing ialah pergelutan dengan ikan untuk ditarik naik. Tanpa teknik yang betul, si kaki pancing pula akan ditarik ke air, dan terpaksa berputih mata. Maka, bagi mempelajari teknik terbaik, kaki pancing melanggan majalah Pancing dan melayari laman sesawang yang berkaitan.

Jika telah berkeluarga, si kaki pancing harus meyakinkan isteri dan anak bahawa dia tidak akan melencong. Maklumlah, tempoh keluar memancing agak lama. Macam-macam hal boleh berlaku.

Jika seekor ikan pun tidak dapat didaratkan, alamat beli sahaja di pasar sebagai ganti. Jika hendak nampak real, beli ikan yang masih hidup. Pilihan yang betul ialah mengaku sahajalah...

Ada banyak cerita tentang pancing-memancing sebenarnya. Orang Melayu dahulu kala mewariskan peribahasa yang sangat bijak, iaitu kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga. Maksudnya, bagi menempuh ujian yang besar, persediaan rapi amat diperlukan supaya kerja tidak menjadi sia-sia.

Orang Cina mengatakan "jika kamu beri seekor ikan, seseorang itu akan dapat makan untuk sehari, tetapi jika kamu beri ajar dia menangkap ikan, nescaya dia akan makan ikan sepanjang hayatnya." Peribahasa berkenaan sangat meluas digunakan oleh organisasi amal, serta yayasan kebajikan. Nabi Muhammad Sallallahu alaihi wasallam diriwayatkan sebagai pernah memberikan kapak dan tali kepada seorang sahabat supaya dia boleh berdikari.

Dalam sesi latihan sumbang saran, cerita tentang tangkap ikan selalu digunakan sebagai anologi / kiasan / perbandingan / tamsilan. Misalnya, tajuk "Syarat-syarat hendak berjaya dalam peperiksaan." Peserta akan diminta menyenaraikan syarat kejayaan menangkap ikan.

Secara sumbang saran / percambahan fikiran / perah minda / brainstorming, senarai berikut mungkin tercatat:

        Pemancing: sihat, bijak, sabar, kuat, cepat, berimaginasi, suka menolong, yakin, berilmu

        Peralatan: canggih, cukup, tahan, mengelirukan ikan, senang dibawa, muat dalam kereta, saiz fleksibel

        Umpan: senang dapat, murah, disukai ikan, tahan dalam air, boleh digunakan berulang kali

        Kawasan: selamat, selesa, banyak ikan, boleh dilalui kenderaan, dibenarkan, dekat dengan kedai makan

        Ganjaran:  lumayan, berpatutan, segera, paling tidak balik modal

Senarai di atas telah melalui proses klasifikasi. Maka, untuk berjaya dalam peperiksaan, tukarkan semua pemboleh ubah yang tersenarai kepada diri pelajar sendiri. Contohnya, tempat belajar dinisbahkan dengan kawasan menangkap ikan: selamat, selesa, dan lain-lain.

Kaedah anologi juga sesuai digunakan dalam menyiapkan tugasan yang berkaitan dengan faktor, keperluan, sebab dan ciri. Sebenarnya kaedah analogi sangat meluas digunakan oleh sarjana bidang pengurusan organisasi (disebut sebagai metafora), contohnya organisasi diumpamakan sebagai sebuah jentera yang mesti senantiasa beradaan baik dalam serba-serbinya. A-Qur'an juga banyak menampilkan tamsilan supaya mudah bagi manusia berfikir tentang sesuatu fenomena, atau mengukuhkan justifikasi tentang sesuatu perkara.

Pengalaman penulis blog (PB) dalam bab memancing ialah pada zaman sekolah rendah di Parit 13, Ayer Deras, Sungai Tukang Sidin. Modalnya hanya mata kail pelbagai saiz bernilai 10 sen untuk tiga unit dan tali tangsi. Batang pancing diperoleh secara percuma daripada rumpun buluh.

Umpan yang digunakan ialah cacing tanah. Tiada rasa geli langsung menarik cacing dari tanah dan seterusnya dicucuk pada mata kail. Lucunya ikan haruan akan dilepaskan semula kerana ketika itu khasiat tentangnya belum dihebohkan.

Selain memancing, PB biasa menahan lukah di pergentingan (di hujung laluan keluar masuk ikan). PB juga tidak kekok menggunakan bubu yang direndam ke dalam air untuk memerangkap ikan pelbagai saiz. Kalau di sawah padi main gagau sahaja tanpa menggunakan alatan.

Setelah berpindah ke Kampung Bahagia, berdekatan bandar Teluk Anson (kini Teluk Intan), kegiatan memancing tinggal sejarah. Bukan kawan-kawan tidak mengajak. Alasan PB: banyak komitmen...
 
 

No comments:

Post a Comment