Monday, 11 November 2013

Memelihara ikan hias air laut 
Memelihara ikan hias air laut
sebenarnya cukup mudah. Paling hanya diperlukan sedikit pengetahuan dan proses belajar untuk boleh benar-benar menikmati dunia bawah laut yang indah dan penuh warna-warni ini. Ini beberapa tips sederhana supaya akuarium laut anda boleh tetap indah untuk jangka masa yang lama.

1. Tidak pernah, don't, never, ever, langsung memasukkan ikan hiasan ke dalam akuarium yang baru di-setup.
Agar keadaan akuarium mendekati asalnya maka harus tercipta "Kitaran Nitrogen". Air akuarium yang bersirkulasi akan menumbuhkan bakteria-bakteria penyokong kehidupan laut (aerob dan anaerob). Bakteria ini baru muncul sekitar 4 minggu.
Tips: Untuk awal anda boleh memasukkan beberapa ikan Green / blue Chromis (betok hijau) yang lumayan kuat dalam high air yang belum baik. Jangan gunakan betok lain (biru atau biru ekor kuning) kerana ikan ini agresif.

2. Ikan terhad sedikit sahaja.
Ikan terlalu banyak membuat ikan mudah stress dan mati. Pemberian makanan pun harus banyak dan kotoran cepat terkumpul. Kualiti air akan cepat turun, dan ikan laut pun mudah mati. Ikan yang banyak, hanya untuk akuarium yang canggih dan akuaris yang berpengalaman.
Tips: Pilih saja beberapa ikan yang paling cantik yang paling anda sukai.

3. Ikan baru wajib "diaklimatisasi".
Ikan yang baru dibeli dalam beg plastik perlu disesuaikan dulu suhunya dengan suhu akuarium.
Ambangkan ikan dalam plastiknya di akuarium 20 minit. Setelah itu buka plastiknya, masukkan sedikit air akurium ke plastik ikan baru, diamkan 10 minit. Setelah itu, ikan boleh dimasukkan ke akuarium. Matikan dulu lampunya agar tidak stress.


4. Berikan makan cukup 1 kali sehari sahaja.
Untuk ikan laut, lebih baik kurang daripada lebih. 1 kali sahaja sudah cukup. Makanan yang berlebih akan menurunkan kualiti air laut.

5. Live Rock!
Inilah senjata utama para aquaris berpengalaman dunia. Gunakan "Karang Hidup" sebanyak mungkin untuk menjaga kualiti air secara semulajadi. Karang Hidup adalah karang yang ada banyak bahagiannya berwarna ungu. Gunakan minimum 1 / 3 dari volume akuariumnya.
 

 
 
 

6. Tumbuhan, juga sangat bagus untuk menjaga kualiti air.
Utamanya Rumput Asam (Caulerpa Sertularioides), Rumput Jarum (Chaetomorpha) atau Anggur Hijau. Tumbuh-tumbuhan ini akan mengurangkan kadar Nitrat secara signifikan dan membuat air lebih menyenangkan buat ikan.

7. Ganti air 20% tiap 2 minggu sekali. Separuh, 1 bulan sekali. Air laut harganya tidak mahal, hanya Rp 5.000 per gelen. Luangkan masa 1-2 jam per 2 minggu untuk merawat akuarium anda.


8. Cek Ph dan Kadar Garamnya.
Kalau Ph-nya rendah, gunakan ubat Kalkwasser (banyak dijual).
Memeriksa Ph mudah sekali, hanya masukkan air akuariumnya sedikit ke alat tesnya, lalu ditetesi cecair pengukurnya. Lalu bandingkan warna airnya dengan kertas saiz Ph berwarnanya. Memeriksa kadar garam gunakan hydrometer.  Kadar garam yang normal ada penunjukknya di alatnya.

9. Akuarium Laut wajib memiliki Protein Skimmer.
Ini adalah alat yang paling signifikan dalam menjaga kualiti air laut. Harganya sekitar Rp 250.000-an. Semua akuarium laut, baik di kedai ikan hias (Sumenep) mahupun di Seaworld semua memakai Protein Skimmer.

10. Beli udang pelet 5 ekor (Lysmata amboinensis). Udang pelet sangat bermanfaat kerana senang memakan bakteria Whitespot (bintik putih) yang kadang-kadang muncul pada ikan.

11. Pelihara ikan Jabing 1 ekor kecil. Salahsatu masalah paling menyusahkan dalam memelihara akuarium laut adalah pasir yang biasanya akan ditumbuhi lumut coklat. Ini membuat akuarium kelihatan kotor, dan biasanya pembersihannya agak sukar. Solusinya mudah. Ikan Jabing (lawnmower blenny) akan membersihkan dasar pasir dari lumut kecoklatan kerana dia senang memakan lumut itu. Ikan ini sekarang popular di kalangan hobiis kerana tingkahnya yang unik dan menarik. Pilih yang kecil, kerana kalau besar akan membuat pasir berantakan.
 
12. Suhu Terbaik adalah untuk ikan di bawah 28 darjah Celcius, dan coral 25 Celcius (dengan Chiller).

Thor Amboinensis


Memelihara ikan laut sedikit lebih sukar dari air tawar. Ikan laut sangat sensitif terhadap persekitaran. Terutama high air, dan sesama ahli akuarium. Tapi yang penting adalah pengetahuan yang cukup, maka anda akan dapat menikmati keindahan laut dan penghuninya di dalam rumah anda.

Selamat mencuba, and be nice to the fish.
Dan lihat di sini ikan-ikannya yang cantik ..

Tips seru:

1. Kalau anda mengisi akuarium anda dengan ikan-ikan kecil, akuarium anda akan kelihatan lebih luas. Kalau diisi dengan ikan-ikan besar, akuarium akan kelihatan lebih sempit.
 
 

No comments:

Post a Comment