Thursday, 15 January 2015

Umpan terbaik memancing ikan puyu, sepat, keli, belut, haruanSebelum ini saya telah memberi sedikit tips dan cara bagi memancing ikan puyu dengan menyatakan umpan terbaik. Banyak jenis umpan yang boleh digunakan untuk memancing sepat, mulai dari umpan universal atau cacing, ramuan pelet juga boleh dipakai untuk memancing sepat.
Namun berdasarkan pengalaman, umpan untuk sepat yang paling efektif adalah kroto atau telur anak kerengga. Kroto selalu menjadi menu utama penjualan. Hal ini disebabkan kroto juga popular sebagai tambahan racikan umpan ikan . Cukup dengan men'cantol'kan atau mencangkukkan telur kroto yang berbentuk lonjong (belum terbentuk menjadi semut) pada mata kail dan lemparkan pada spot yang diinginkan. . Dalam post kali ini saya akan memberi sedikit penerangan kaedah yang saya gunakan untuk mengambil telur kerengga dari sarangnya.

Menyediakan peralatan
Apa yang anda perlukan ialah kayu atau buluh yang cukup panjang untuk menjolok sarang kerengga. Di hujung buluh tadi anda perlulah memasang botol plastik yang dipotong bahagian bawahnya sebagai bekas takungan supaya telur dan kerenga tidak jatuh kebawah. sarungkan botol tersebut pada buluh atau kayu tadi dan biarkan lebihan buluh terkeluar sedikit bagi memudahkan anda menebuk lubang pada sarang kerengga.
botol minyak masak bersaiz 5 liter yang telah di potong dan disarungkan pada kayu penjolok. Setelah itu sumbat bahagian yang terbuka antara buluh dan botol plastik supaya telur dan kerennga tidak terkeluar ketika ia digunakan. ikat bahagian itu dengan kemas mengunakan tali ataupun rapping plastic. dan ia siap sedia digunakan..

Cara mengunakan alatan tersebut.
langkah pertama yang perlu anda lalukan ialah mencari sarang yang sesuai. kebiasaannya sarang yang bersaiz besar dan daun pada sarang yang kering menunjukan sarang tersebut mempuyai isi telur yang banyak.. jika anda inginkan memastikan adanya saiz telur yang besar(telur yang menjadi ratu), apa yang perlu dilalukan ialah menebuk lubang pada sarang tesebut dan lihat saiz telur yang jatuh.
setelah memilih sarang yang mempuyai saiz telur yang besar. tebuk lubang dan gongang buluh yang digunakan. ketuk buluh dengan kuat bagi memastikan kerengga tidak turun ke tangan anda. kebiasaaannya jika 1 sarang mempuyai telur besar, sarang berhampiran juga sedemikian perihalnya.
untuk langkah keselamatan, pakai pakaian sesuai dengan berkasut dan bersetokin. ikat hujun seluar anda dengan getah gelang. pakai baju berlengan panjang dan lalukan kerja ini dengan tetemani oleh rakan. sekurang-kurangnya ada yang membantu anda membuang kerengga di badan ketika proses ini dilakukan.

Sediakan sebuah baldi yang di isi air hingga separuh didalamnya. tuang kerengga tadi kedalam baldi itu. kemudian gunakan kayu untuk mengacau kerengga bersama telur di dalam baldi tersebut. Setelah proses menjolok siap. kerengga bersama telur di dalam baldi tadi hendalah di asaingkan. pilih telur yang hendak digunakan. kerenga tadi tidak mati tetapi hanya pengsan. sebaiknya biarkan kerengga basah. jika tidak anda mungkin menjadi mangsa keadaan. Kebiasaanya saya tidak membuang telur-telur yang bersaiz kecil serta kerengga yang terkumpul. ia disimpan untuk di jadikan "rasuah untuk memanggil dan membuatka ikan berkumpul. kaedah ini amat berkesan dan membuahkan hasil yang lumayan. telur yang telah berubah menjadi anak juga boleh digunakan selagi ia tidak bersifat keras fizikalnya.

Telur bersaiz kecil.
telur2 yang kecil juga boleh digunakan. apa yang perlu anda lakukan ialah membuat "tempe" susun telur tersebut diatas bekas yang rata. dan renjiskan susu getah padanya mengunakan berus atau sebagai nya menggikut kretiviti anda. cukup sekadar ia melekat dan biarkan ia membeku. jangan digaul, sebaiknya biarkan ia seperti bentuk tempe.Proses memilih telur bersaiz kecil ini agak rumit. apa yang perlu anda laukan ialah mungunakan dua kain.. bungkus dan goncang telur bersama kerengga. kemudian tuang ke kain yang kedua. kerengga akan melekat pada kain tersebut kemudian buang kerengga yang melekat. Ulangi proses tersebut sehingga kesemua kerengga terasing dari telur. proses ini memerlukan keazaman yang tinggi untuk dilakukan.
Cara mengunakan.
Cangkuk umpan tersebut pada mata kail. jika bersaiz besar gunakan dua atau lebih pada satu kail. jika anda mengunakan telur kecil. cukup sekadar umpan menutup mata kail. kebiasaannya umpan ini lebih menerima sambutan berbanding umpan lain. faktor-faktor lain juga mempegaruhi hasil tangkapan.

Petua Menggunakan Umpan Cacing
Cacing adalah serangga yang memiliki bentuk silinder dan panjang,Cacing merah merupakan salah satu jenis cacing yang paling banyak dijadikan umpan untuk memancing ikan.Jenis ini memang merupakan makanan pelbagai jenis ikan yang berada di sungai, parit dan tali air. Dalam pemancingan di sungai dan sawah, jenis cacing tanah dan cacing merah menjadi favorit bagi para pemancing. Kami biasa menggunakan cacing ini untuk memancing di sungai dan merupakan umpan utama apabila memancing.Cara memasang cacing di mata kail adalah dengan memotong cacing yang besar menjadi beberapa potong, disesuaikan dengan panjang mata kail. Setelah itu cacing di tusuk dengan mata kail sampai tembus ke ujung satunya. Pemasangan cacing ini sebaiknya panjangnya lepas sesuai dengan panjangnya kail sehingga tidak ada daging cacing yang terbuang.

Petua Menggunakan Umpan Cengkerik

Cengkerik adalah jenis serangga yang sering menjadi umpan dalam usaha pemancingan. Dalam pemancingan kolam jenis umpan cengkerik menjadi favorit ikan-ikan. Daya cengkerik memang untuk memenuhi citarasa para pemancing untuk dijadikan umpan memancing. Cengkerik dalam memancing dipasang pada mata kail dalam keadaan hidup, dan dipasang dengan menusukknya pada kepala terlebih dahulu menembus tubuhnya dan hujung mata kail akan keluar sampai ke ekor. Untuk pemancingan yang menggunakan cengkerik sebagai umpan, sebaiknya anda menggunakan mata pancing yang cukup besar disesuaikan dengan besar cengkeriknya. Besar mata kail kira – kira ¾ panjang tubuhnya, karana jika anda memasangnya pada mata kail yang berukuran kecil umpan ini tidak akan terpasang dengan sempurna dan jika mendapatkan sentakan pada ikan maka umpan cengkerik dapat pecah dan rusak serta hilang.

Untuk memancing ikan kolam dengan menggunakan umpan cengkerik, anda boleh menggunakan rangkaian mata pancing tanpa menggunakan pelampung cukup dengan pemberat sahaja. Teknik memancing dasar perairan ini memang sesuai dengan karekter ikan yang berada di dasar permukaan tanah. Jika anda dengan menggunakan cengkerik sebagai umpan, maka anda tidak perlu terlalu sering untuk mengangkat alat pancing anda, cukup dengan menegangkan rangkaian tali anda di dari dasar air ke tangan anda sambil merasakan getaran – getaran jika umpan cengkerik anda  dimakan oleh ikan. Umpan cengkerik tidak akan mudah koyak dan rosak jika berada di dalam air sehingga anda hanya sesekali sahaja mengangkat pancing anda ke permukaan untuk memastikan masih ada atau tidak umpan cengkerik anda.

Petua Menggunakan Umpan Belacan + Tepung

Umpan Belacan + Tepung adalah umpang terbaik bagi memancing ikan puyu. Ikan puyu biasanya mendiami kawasan parit. Jika ingin memancing ikan ini adalah terbaik menggunakan umpan ini kerana baunya yang harum. Umpan ini juga boleh digunakan untuk menjerat ikan lain.


Caranya ialah campurkan sedikit belacan dan sedikit tepung. Tambah sedikit air paip bagi memudahkan ia bercampur. Jangan terlalu banyak menggunakan air kerana ia akan benyek. Gaul sehingga sebati.
Petua Menggunakan Umpan Udang

Sementara untuk pemakaian udang, anda harus mengambil daging udang sekecil mungkin disesuaikan dengan ukuran mata kail. Lemparkan dan tunggu sepat menyambar.

Petua Menggunakan Umpan Cicak
Cara terbaik memancing haruan di tasik, parit dan sungai ialah umpan cicak....... ini kerana banyak telah berhasil.Caranya mudah sangkut je cicak dengan mata kail yang ade penghadang atau spring dan baling dan tarik seperi gewang biasa. anda boleh juga tarik dengan perlahan, ikan haruan adalah paling susah nak sangkut. jika anda terasa tarikan atau getaran pada umpan, anda jangan terus rembat atau balas, biarkan ikan tadi tarik seketika agak-agak 1 minit barulah balas. ni baru dapat ikan yang dikehendaki.jika anda agak terlewat menyedarinya, umpan anda sudah  dibuang dari mulut ikan tadi jangan risau biarkan ia di situ (berhenti menggulung tali) biarkan umpan itu jatuh ke lantai tasik. biarkan seketika mesti ikan tadi makan balik umpan anda. jika anda perasan ikan sedang mengejar umpan yang anda tarik jangan berhenti menggulung tali, gulung seperti biasa. jika anda melihat percikan air diumpan anda(jika umpan di tarik atas permukaan air) jangan terus balas, balas apabila terasa tarikan. cara terbaik membuat lontaran ialah dikawasan yang kurang atau tiada ikan kecil menimbul dipermukaan air itu. ini kerana jika ikan besar ada ikan kecil akan lari dari situ.
Untuk memancing keli pula anda boleh juga guna cicak tapi lebih elok cacing panjang dan lagi elok guna soft plastik yang panjang bentuk cacing. pastikan ada timah. tarik umpan perlahan-lahan di dasar sungai. ikan ini makan perlahan / manja, jadi anda dinasihat kan terus balas jika ada terasa umpan anda dimakan. Guna mata kail kecil lebih elok.

Teknik troling amat sesuai menggunakan katak hidup dan cicak adalah umpan yang mujarab tetapi kalau tak ada sangat katak plastik juga boleh mendaratkan ikan yang besar juga terutamanya semasa ikan haruan atau bujuk baru bertelur. Tapi awas kerana walaupun parit kecil dan ikan banyak, pastikan lontaran yang dilakukan tepat ke sasaran. Lepas itu anda akan dapat lihat alak air keluar dari celah rumput tebing parit dan menyambar umpan. .Jangan tunggu lama kalau ikan tak sambar...memadailah 3 balingan di satu satu kawasan sudah memandai..lepas tu pindah ke kawasan hadapan sikit lontar lagi...cam tu ler..
haruan

  keli

belut

Petua Menggunakan Umpan Kelkatu

 Umpan kelkatu (white ant) yang biasanya ditemui selepas hujan ketika waktu senja cukup digemari dikalangan pemancing ikan air tawar seperti talapia, puyu, tengas, lampam dan temakang. Asalnya terbentuk dari serangga anai-anai yang dianggap musuh utama kepada penghuni rumah dan pemilik ladang, saudaranya iaitu kelkatu sangat efektif digunakan untuk umpan ikan air tawar ini. Ciri-ciri lain pada kelkatu iaitu mempunyai dua bahagian abdomen, sepasang sesungut dan dua pasang sayap berwarna perang cerah seluruhnya, mudah tertanggal apabila terkena air atau ketika jatuh di atas tanah. Kebiasaannya habitat kelkatu boleh ditemui dalam busut atas tanah atau pokok dan kemudiannya akan terbang mencari kawasan baru untuk membina koloni barunya. Umpan kelkatu mudah dicari apabila menjumpai kumpulan berterbangan berhampiran cahaya lampu rumah atau bangunan. Cara untuk menangkapnya adalah mudah dengan mengutip serangga ini yang terjatuh berhampiran kawasan lampu tadi selepas sayapnya gugur selepas itu. Dalam arena memancing, teknik pancing menggunakan joran teleskopik sangat berkesan dengan menggunakan umpan ini. Mata kail kecil bersaiz tujuh yang dicangkukkan dari bahagian abdomen belakang hingga kepalanya.

Petua Menggunakan Umpan Anak Tebuan
Umpan serangga seperti anak tebuan cukup sinonim dengan pemancing yang gemarkan memancing ikan puyu, haruan atau keli di kawasan air tawar seperti sawah padi, sungai atau paya. Baunya yang sedikit tengik atau berbau cukup di gemari ikan yang menghidunya untuk dijadikan menu makanan utamanya. Bentuknya menyerupai larva seakan ulat beluncas serta berwarna putih ketika masih ‘bayi’ dan berwarna kehitaman apabila dewasa, dijumpai dalam kepompong sarangnya.

Petua Menggunakan Umpan Katak
Katak minyak yang biasanya ditemui dalam parit atau bawah daun cukup dikagumi kaki mengilat ikan air tawar seperti haruan atau bujuk yang gemar menggunakan umpan ini untuk memburu dua spesies terbabit. Selain mudah didapati, spesies amfibia yang berkaki panjang di belakang dan berkaki pendek di depannya serta berkulit perang muda pada badan dikatakan paling berkesan untuk menjerat ikan terbabit sebagai diet makanan utamanya. Bergerak secara melompat dari satu tempat ke tempat lain dan menjadikan serangga sebagai makanannya, katak ini gemar menjadikan kawasan tanah lembap sebagai habitatnya untuk berlindung dari musuhnya. Secara amnya, spesies dari famili Anura mudah dikesan apabila mengeluarkan bunyi menguap secara berterusan ketika musim mengawan atau hujan.

Di arena memancing, katak minyak bersaiz satu hingga dua sentimeter saja akan digunakan. Caranya, mata kail bersaiz enam atau tujuh dicangkuk pada bahagian duburnya hingga ke dalam perut.Cara berkesan untuk menjerat ikan haruan menggunakan katak ini, adalah gewang jenis perambut getah atau dikenali sebagai ‘janggut’ oleh pemancing tempatan akan dicangkuk pada katak itu.Umpan ini dibaling ke kawasan reba kayu dan selepas itu tarik secara perlahan dilakukan untuk merangsang deria bau ikan.
Di kedai akuarium, katak banyak dijual dan harganya sekitar 40 sen seekor dan mereka yang ingin mencari sendiri boleh melakukannya dengan menyuluh katak itu di sekitar kawasan padang lembap atau tebing parit, sawah atau sungai. Kini, katak tiruan juga boleh didapati sekitar kedai menjual peralatan memancing dengan pelbagai saiz dan warna. Katak tiruan kurang efektif berbanding katak hidup, ini kerana faktor bau katak hidup dikatakan cepat merangsang spesies haruan untuk memakannya.

Selamat Mencuba..Hehehehe.Sumber

1 comment:

 1. JUAL TUYUL ANAK BUTA KELLING
  JUAL TUYUL ANAK BUTA KELLING - HUBUNGI KAMI DI NO HP. – 082-369-439-555
  atas nama KI ARIB WIDODO anda butuh pasugihan adopsi tuyul hub segera di no 082-369-439-555

  assalamualaikum wr, wb.KI saya:PAK JOKO .dan SEKELUARGA mengucapkan banyak2
  terimakasih kepada KI ARIB WIDODO atas angka togel yang di
  berikan “4D” alhamdulillah ternyata itu benar2 jebol dan berkat
  bantuan KI ARIB WIDODO saya bisa melunasi semua hutang2 orang tua saya yang
  ada di BANK dan bukan hanya itu KI alhamdulillah sekarang saya
  sudah bisa bermodal sedikit untuk mencukupi kebutuhan keluarga saya
  sehari2. itu semua berkat bantuan KI ARIB WIDODO sekali lagi makasih banyak
  yah KI … yang ingin merubah nasib seperti saya hubungi KI ARIB WIDODO di
  nomor: (((_082-369-439-555_)))
  dijamin 100% jebol saya sudah buktikan…sendiri….
  Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini !!!!
  1″Dikejar-kejar hutang
  2″Selaluh kalah dalam bermain togel
  3″Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel
  4″Anda udah kemana-mana tapi tidak menghasilkan solusi yg tepat
  5″Udah banyak Dukun togel yang kamu tempati minta angka jitunya
  tapi tidak ada satupun yang berhasil..
  Solusi yang tepat jangan anda putus aza…KI ARIB WIDODO akan membantu
  anda semua dengan Angka ritwal/GHOIB:
  butuh angka togel 2D_3D_4D SGP / HKG / MALAYSIA / TOTO MAGNUM / dijamin 100% jebol
  Apabila ada waktu
  silahkan Hub: KI ARIB WIDODO DI NO: (((_082-369-439-555_)))
  angka GHOIB: singapur 2D/3D/4D/
  angka GHOIB: hongkong 2D/3D/4D/
  angka GHOIB; malaysia
  angka GHOIB; toto magnum 4D/5D/6D/
  angka GHOIB; laos

  ReplyDelete