Tuesday, 18 March 2014
Lokasi dan Penggunaan Umpan
A. Umpan Laut Dalam
Kebanyakan umpan yang digunakan disini lebih kepada penggunaan Umpan segar dan hidup. Kebiasaan sebelum melakukan aktiviti memancing , usaha mencari umpan hidup akan dilakukan dengan kebanyakannya menggunakan Apollo.
Umpan Ikan Segar spt. Ikan Kembung, Selar, Tamban, Tongkol dll.
Gewang (Rapala)
Sotong Hidup
( Ikan Utama: Tenggeri, Jemuduk, Pari, Alu-Alu, Merah, Yu dll )
B. Umpan Air Masin (terutama bahagian Muara Laut)
Udang Hidup
Perumpun
Tamban
Wat Wat Bakau
Hirisan Ikan
Gewang
(Ikan Utama: Siakap,Jenahak, Kaci, Tebal Pipi, Sembilang, Tetanda dll )
C. Umpan Ikan Air Tawar (Hulu-Hulu Sungai spt. Tmn. Negara)
Umpan dikawasan ini lebih kepada pembacaan tentang ikan-ikan yang menjadi penghuni sesatu-satu tempat.
Kelapa Sawit
Buah Neram
Ulat Sagu
Cengkerik
Ubi Kayu
Cacing Tanah
Perut Ayam
Gewang (mengilat)
( Ikan Utama: Kelah, Sebarau, Tengas, Kejor, Baung, Kalui, Kelisa dll )
D. Umpan Sungai (Lombong,Anak Sungai & Tali Air)
Katak
Cacing
Anak Udang
Pisang
Tepung & Dedak (Hong)
Roti
Anak Ikan
Hati Ayam
Telur Kerengga
(Ikan Utama: Haruan, Patin, Talapia, Rohu, Lampam, Toman, Bujuk dll)
E. Umpan Udang Galah, telah menjadi kebiasaan umum Umpan utama ialah Cacing Tanah.
Cacing Tanah
Wat-Wat
Anak Ikan Gapi
Hirisan Sotong (dipotong halus)
Anak Udang
(Tangkapan Utama: Udang Galah,tapi adakalanya mengena ikan seperti Baung, Belida, Duri dan Anak-anak Ikan Sungai)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment