Variasi rendang pedas Perak.
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 1 kg ikan pari - dipotong2 (boleh juga guna ikan kayu @ ikan tongkol)
- 10 biji cili kering (*)
- 2 inci halia (*)
- 3 batang serai - dihiris (*)
- 5 ulas bawang merah - dihiris
- 1 liter santan - kurangkan jika terlalu banyak
- 2 keping asam keping / asam gelugor
- 1 helai daun kunyit bersaiz sederhana - dihiris halus2
- 2 cawan kelapa parut
- Garam dan serbuk perasa secukupnya
- Sedikit serbuk kunyit
- *** Jika gunakan kunyit hidup, kisar bersama bahan2 bertanda (*)
Cara-cara
- Kisar bahan2 bertanda (*) hingga halus. Kemudian masukkan kelapa parut dan kisar lagi tetapi jangan sampai hancur. Tambah air jika perlu atau boleh gunakan santan.
- Masukkan bawang merah yang telah dihiris, bahan2 yang telah dikisar halus, serbuk kunyit dan juga santan ke dalam kuali.
- Masak di atas api yang sederhana hingga mendidih dan kuahnya berkurangan sedikit.
- Kemudian masukkan ikan pari dan asam keping. Masukkan juga garam dan perasa secukupnya.
- Masak sehingga kering tetapi jangan dikacau terlalu kuat kerana ikan akan hancur.
- Taburkan hirisan daun kunyit dan kacau sehingga rata.
- *** Tujuan tunggu hingga kuah berkurangan dan baru dimasukkan ikan ialah supaya ikan tidak dimasak terlalu lama di dalam kuah. Ini akan membuatkan ikan hancur.
- *** Saya punya rendang ni tak sempat nak bubuh daun kunyit sebab kehabisan daun kunyit.
Sumber
No comments:
Post a Comment