Monday, 8 September 2014

Air Asam Dan Ikan Bakar ResepiRaidah


Tidak lengkap kalau makan ikan bakar tanpa air asam.. Penyediaannya amat mudah dan ringkas..

Bahan-bahan:10 biji cili api**
1 inci belacan**
**tumbuk/kisar, jgn terlalu lumat
1 biji bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
1 biji tomato ~ dipotong dadu
2-3 biji cili api ~ dihiris
Air asam jawa secukupnya
1 biji limau kasturi ~ belah 2
Sedikit garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Didalam mangkuk/bekas, satukan bahan yg telah ditumbuk/kisar, bawang besar, tomato, cili hiris dan air asam jawa(air asam jawa letak sedikit2).
2. Rasakan masam, masin dan manisnya. Bila telah cukup rasanya bolehlah diletakkan ke dalam mangkuk dan letaklah potongan limau kasturi utk menambah rasa masam jika perlu.


IKAN BAKAR
Di pasar ikan Abu Dhabi(fish market) ada bermacam2 jenis ikan. Ada ikan tu yg tak saya pernah jumpa kat pasar di m'sia. Ada ikan yg besar mmg besar betul..Ikan yg saya guna ni, org sini panggil ikan 'Farish' tak taulah kt m'sia ada jual ke tidak..pernah mkn ikan ni di kedai makan..Beli ikan ni dan saya bakar mengikut ramuan dan cita rasa sendiri..

Bahan-bahan:


1 ekor @ secukupnya ikan (boleh guna apa2 ikan yg sedap utk dibakar) ~ belah belakang
2 sudu besar pes bawang**
1 sudu besar pes cili** (kalau nak pedas blh tambah lagi)
1/2 inci halia ~ tumbuk halus**
Sedikit garam dan gula**
** Satukan semua bahan
Bahan utk garamkunyit ikan:Sedikit garam
Kunyit serbuk secukupnya
1 sudu kecil serbuk halia (ginger powder)
1 sudu kecik serbuk bawang putih(garlic powder).

Cara penyediaan:1. Campurkan garam, kunyit, serbuk halia dan bawang putih. Sapukan rata pada ikan, bahagian luar dan dalam.
2. Kemudian letakkan ramuan rempah yg telah disatukan tadi. Letakkan ikan dalam pemanggang dan bakarlah sehingga masak. Boleh juga dimasak dgn menggunakan oven. Sedap dimakan cicah dengan air asam.

Abg Hanif dgn ikan 'Farish'..

Ikan yang telah siap digaram kunyit dan diletakkan bahan rempah..

Sedia untuk dibakar.. 
Sumber 

More Fishing Stories:  http://Gofishtalk.com

No comments:

Post a Comment