Bahan-bahan:10 biji cili api**
1 inci belacan**
**tumbuk/kisar, jgn terlalu lumat
1 biji bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
1 biji tomato ~ dipotong dadu
2-3 biji cili api ~ dihiris
Air asam jawa secukupnya
1 biji limau kasturi ~ belah 2
Sedikit garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1.
Didalam mangkuk/bekas, satukan bahan yg telah ditumbuk/kisar, bawang
besar, tomato, cili hiris dan air asam jawa(air asam jawa letak
sedikit2).
2. Rasakan masam, masin dan manisnya. Bila telah cukup rasanya bolehlah diletakkan ke dalam mangkuk dan letaklah potongan limau kasturi utk menambah rasa masam jika perlu.
2. Rasakan masam, masin dan manisnya. Bila telah cukup rasanya bolehlah diletakkan ke dalam mangkuk dan letaklah potongan limau kasturi utk menambah rasa masam jika perlu.
IKAN BAKAR
Bahan-bahan:
1 ekor @ secukupnya ikan (boleh guna apa2 ikan yg sedap utk dibakar) ~ belah belakang
2 sudu besar pes bawang**
1 sudu besar pes cili** (kalau nak pedas blh tambah lagi)
1/2 inci halia ~ tumbuk halus**
Sedikit garam dan gula**
** Satukan semua bahan
Bahan utk garamkunyit ikan:Sedikit garam
Kunyit serbuk secukupnya
1 sudu kecil serbuk halia (ginger powder)
1 sudu kecik serbuk bawang putih(garlic powder).
Cara penyediaan:1. Campurkan garam, kunyit, serbuk halia dan bawang putih. Sapukan rata pada ikan, bahagian luar dan dalam.
2. Kemudian letakkan ramuan rempah yg telah disatukan tadi. Letakkan ikan dalam pemanggang dan bakarlah sehingga masak. Boleh juga dimasak dgn menggunakan oven. Sedap dimakan cicah dengan air asam.
No comments:
Post a Comment